Resa till Redberga och Ryttmästarbostället vid Simsjön, i Västergötland fredag den 15 sep 2016
I strålande solsken äntrade vi, som Vintergäckare gjort så många gånger förr, Thomas Travels absolut fullsatta buss på planerad tid och plats i Mölnlycke. Jan-Erik Johansson var ”Reiseleiter” och fick sitta vid mikrofonen.
Första anhalt blev Harald Wibergs gård, Redberga utanför Falköping.
Birgitta Loftäng hade som vanligt efterforskat konstnären Harald Wiberg på nätet, biblioteket och sina egna gömmor. I tidningen Julstämning från 1985 fanns en fin beskrivning av honom vilken hon delgav oss. Tack vare detta var vi väl förberedda när bussen svängde in på Redberga gård.
Uppsluppet samtal med Haralds änka Christina.
Där väntade hans ”köttbulleflicka”, trettionio år yngre än Wiberg en gång var med en fräsch välsmakande macka och kaffe.
Vi studerade Wibergs djur och fascinerades av hans teckningar och akvareller men även några oljemålningar. Naturscenerierna dominerade ofta bilderna, men även om djuren var små framträdde de tydligt.
Då besöket på Ryttmästarbostället var senarelagt for vi via Trandansen och vidare söder om Hornborgasjön.
På vägen mot Broddetorp och Slafsan som kluckar med sin lera passerade vi Löfvings Ateljé. Löfving är en av Wibergs stora efterföljare. Löfvings matsedel är också värt att pröva. Christina W fick syn på uppskattningsvis ett 50-tal tranor norr om sjön. Där brukar de finnas på höstarna nu på väg söderut.
Strax därefter gladde oss Finn med en fin tranhistoria från det norska barnsjukhuset när han var något yngre. Tänk vilka erfarenheter vi bär med oss.
Väl framme vid Ryttmästarbostället hälsade majoren Bernhard Englund oss välkomna iklädd en i det varma höstvädret svettframkallande Karolinerdräkt .
Vad som därefter upplevdes är näst intill obeskrivbart. Från främst Gustav Vasa till Gustav III fick vi fara med på en gedigen historielektion.
Hans vurm för samlande av antika föremål främst vapen men även möbler och konst gör att man egentligen behöver besöka museet i ett lugnare tempo.
Beskrivningen av stunden på Bukowski när han ropade in Karl XII:s barnskrivbord för 600 000 kr till sorg för en före detta sovande intendent på museet var rafflande.
Vi bjöds också på en välsmakande buffé där flera passade på att stötta den ideella förening som driver stället genom att inmundiga ett mycket gott vin men även Ryttmästarsnaps.
Via Falköpings ost där några handlade for vi en för Thomas delvis ny väg via Borås till Mölnlycke. Kanske går nästa resa den vägen.
Vi tackar för behaglig körning och särskilt Jan-Erik som ordnat med det hela. Till sist, Jan-Erik, hur många män deltog i resan?
Text: B Jernström
Foto: Ove Sjöstrand
För information: 18 män deltog på resan.