Skriv ut

Råda Säteri, 14 mars

Kammarherre Lagerberg går igen.

 

Inför ett trettiotal SPF:are uppenbarade sig en rikt dekorerad Kammarherre Lagerberg. Denne, enligt egen utsago, blyge och anspråkslöse kammarherre, lyckades mycket väl maskera dessa egenskaper, då han förklarade sin levnadshistoria. Han föddes 1844 på Rörstrands Porslinsfabrik i Stockholm, där hans far var bokhållare, om än av adlig börd. Hans mor var också adlig, men saknade också förmögenhet. 

Lagerberg lyckades dock mycket tack vare sina egenskaper : "vacker, charmerande, ovanligt begåvad person omtyckt för sin klokhet, kvickhet och älskvärdhet", komma sig in i och upp i Göteborgs societet. Hans stora lycka var gjord då han kunde få gifta sig med Tekla, som förutom att hon var vacker, också hade en betydande förmögenhet. En del av denna investerade Lagerberg i Råda Säteri, som han köpte för 100 000,-kr år 1880. 

Lagerberg förklarade för oss hur han, på 17 år, kunde förslösa hela förmögenheten och gå i konkurs. Det blev en orgie i vad vi i dag kallar ”name dropping”, då snart sagt alla dåtidens kändisar, varit gäster på de fester som anordnades på Råda Säteri. (Lagerberg hade gott påbrå i detta avseende, då hans farfars far redan gått före med gott exempel och spelat bort släktens dåvarande förmögenhet). 

Lagerberg lämnade dock spår, som finns kvar än i dag, i form av ”färjelägen” på båda sidor viken, för den båt som förde kammarherren med följe över till Pixbosidan och den då nyetablerade järnvägen.

Lagerberg berörde också något de tidigare ägarna till Säteriet, bland annat Martina von Schwerin. Vi fick bland annat veta sanningen? om ruinen på Labbra.

Glasrutorna i fönstren har använts som gästbok och verifierar det umgänge som ägarna till Råda Säteri har haft. Till somligas förtret har de också använts i nutid, då Georg W Bush satte sin autograf där i samband med toppmötet i Göteborg 2001.

Efter presentationen fick vi en härlig lunch bestående av fisk och äggsås.

Ett stort tack till friskvårdskommittén och framför allt till Claes Green som så levande framställde Kammarherre Lagerberg.

Bengt G Bengtsson 

BILDGALLERI (länk)

 

 

 

Sidan senast uppdaterad 2013-03-24