Skriv ut

Månadsmöte den 14 januari

Information (länk)

Underhållning av Trio Grannlåt

Trio Grannlåt

Ellinor och Pepita

Dagens underhållning handlade om kvinnorna i Evert Taubes musik, en berättelse i ord och ton framförd av gruppen Trio Grannlåt.  Musiktrion består av Åsa Johansson, Brita Lindgren och Madeleine Stenmark. Färgstarkt klädda, färgstarkt framförande såväl i sång som instrumentalt med fioler, klarinett, dragspel, piano och inte minst tamburiner gav de oss en berättelse om några av de kvinnor som Evert mött eller diktat om.

Madeleine Stenmark

Taubes musik är för mig något av det mest svenska jag känner till, ändå var Evert en världsresenär och kvinnorna i hans dikter kom följaktligen inte endast från Bohuslän eller Roslagen utan i lika hög grad från många andra delar av världen. Även Medelhavsländerna, Sydamerika, Centralamerika, Västindien är ju hemvist för hans ombesjungna kvinnor.

Brita Lindgren

”Hur skriver man om kvinnan”, frågade han sig - nej det får bli kvinnorna. I centrum fanns alltid hustrun Astri, ibland i egen person, ibland i många av figurerna Rosa, Pierina med flera.

Den musikaliska berättelsen började i Bohuslän med Maj på Malö, fortsatte till Ängön med Huldas Karin. Så togs vi med på en resa utomlands, till Fragancia i Havanna, så vidare till Panama i en härlig berättelse om Pepita i Tamborito i Panama, med ett sparsmakat ackompagnemang av enbart rytminstrument.
I Brevet från Lillan berättar lilla Ellinor om den ljuva svenska sommaren sedd ur ett litet barns ögon
En så lekfull och annorlunda inledning vi bjöds på i Oxdragarvisan där även andra melodier smög sig in.
”Har du skrivit klart dikten till Ingrid?” Frågar Astri sin Evert, som pekar på sitt huvud och säger ”Jag har den klar här inne” och så följde Ingrid Dardels polka i ren instrumental version.

Åsa Johansson

Många fler sånger får vi höra där Evert berättar om det lilla barnet, om den unga flickan, om kvinnan. Som ett avslutningsnummer får vi delta i framförandet av Flickan i Havanna som en extra rytmngrupp.

Med poesi, sång och skönt spel i finurliga och rytmiska melodislingor fick vi en njutningsfull stund där vi kunde längta oss bort till varmare länder med denna duktiga grupp som vi önskar välkomna tillbaka.

Text: Gunnar Jernström

Bild: Ove Sjöstrand

Sidan senast uppdaterad 2016-01-16