Skriv ut

Månadsmöte den 3 mars 2016

med föredrag av Bengt Dagrin

 

 

Dagens månadsmöte hölls även denna gång i Bolåsa värdshus med 59 deltagare.
Månadsmötet i april blir i kulturhusets stora sal, biosalen. Kaffe med bulle kommer inte att serveras utan vi får själva köpa kaffe i kulturhuset, före eller efter mötet. Vi räknar med att vara i församlingshemmet från och med maj månad.

Friskvårdskommittén: Tre besök har gjorts i Gothia Towers och två återstår, den 10 resp. 15 mars. Till det sista kan ev. platser finnas kvar, hör med Inger Green. Besök på Volvo den 31 mars, betala senast 23 mars. Besöket är fulltecknat men det blir ett ytterligare besök i höst. Besök på Nya varvet den 15 april, 4 på väntelistan. Maj månads besök ej klart för närvarande.

Leif Allvin presenterade aktuella resor. Närmast blir det en resa 23-24 maj med buss till Köpenhamn, fartyg till Oslo och buss tillbaka.(Rolfs resebyrå). Det kan finnas 20 platser kvar. Undersökning görs för Ryttmästarbostället i september, Kiviks äpplemarknad i höst samt Oscarsrevyn i Stockholm också i höst, den sista med blå tåget till Stockholm och det är en extra upplevelse, jag lovar.  Leif återkommer när planerna klarnar.

musikfronten gäller: Jazzlyssning i Röda rummet den 17 mars kl 18.00, medtag egen fika.
Gentlemen & Gangsters spelar på Andra långgatan 30 den 31 mars, hör med Leif.
Allsång i Råda söndag den 28 augusti 15.00

Teater: Tre tenorer 17 april, hör med Ulla Nordström om det går att ordna biljetter.
1 oktober, Rockmusikalen Hair på Göteborgsoperan, biljettpris 750 kronor, många har säkert sett den fina filmen Hair av Milos Forman.

KPR: Birgitta Jernström informerade om målsättningar för biståndsbedömning, särskilt boende och mobilt sjukvårdsteam i Härryda kommun.

Till kaffet avhölls sedvanligt lotteri med många vinster men först:

Dagens föredragshållare, Bengt Dagrin med ämnet, Fula ord- finns dom?


Han presenterar sig som forskare inom maledictologi, dagligen kallat fula ord och har bland annat författat Fula Ordboken och Stora fula ordboken. Han har även varit tunnelbaneförare under flera år i Stockholm.
Han inleder med: ”När jag var liten och sa ”pissa”så fick jag en örfil och när jag sa ”kissa” så fick jag en klapp på huvudet”. Det ena var fult och det andra var fint. ”Jag trodde länge att bokstaven p var ful och k var fin!” Bengt gav oss en historisk resa över hur ord och deras värde förändrats över tiden. Hur avväpnar man de ”fula orden”? Vi fick en liten beskrivning härom med Signe Hassos bok Momo som utgångspunkt. Ordvalet blir strängare än begreppet!
Från biskopen Jesper Svedbergs ordbok där de könsrelaterade orden används utan omsvep till de mer restriktiva SAOL och Svenska akademins ordbok sker även värderingar av vad som betecknas som slangord och vad som får vara med eller inte.

Några intressanta reflexioner gavs om vad som är inneord- godtagna respektive slangord- som skulle undvikas och hur användargruppen bestämmer inneordets status. Ett ord som genomgått hela skalan från högt till lågt och högt igen är ordet tjej- från romani- och alla tjejerna i publiken fick en hälsning från föredragshållaren. Inte lägger vi något nedvärderande i det ordet, tvärtom ger det en fläkt av ungdom. Nej, fula ord var för Bengt Dagrin snarare sådana som ”typ, alltså, liksom, va” med flera och det kan man hålla med om.
Svordomars koppling uppåt eller nedåt, till himmeln eller helvetet, belystes med reflexionen att ju längre söderut vi kommer desto mer könsrelaterade blir de.
Några litterära referenser gavs också, Frödings censurerade vers och Alf Henrikssons eleganta omskrivningar.


Under kaffestunden bläddrade jag lite i Bengt Dagrins ”Fula ordboken” och kom att tänka på en stadsdel i Stockholm, den så kallade Lärkstaden i Östermalm. Kvarteren där må ha fågelnamn men enligt vissa historiker är den stadsdelen faktiskt inte benämnd av några kvittrande fåglar, i alla fall inte av bevingade sådana. Så kan en omskrivning ge namn åt ett område!
Det var ett annorlunda och intressant föredrag.

Text: Gunnar Jernström

Bild:  Ove Sjöström

Sidan senast uppdaterad 2016-03-05