Skriv ut

Redarvillorna

Fredagen den 16 september var det så dags för ännu en tur med vår uppskattade guide Pether Ribbefors. Denna gången gällde det Lorensbergs Villastad ovanför Götaplatsen, i folkmun ofta kallad ”Redarvillorna”.

Turen började vid Poseidon på Götaplatsen där vi först fick en inlevelsefull skildring av hur Götaplatsen med omnejd växte fram i samband med Jubileumsutställningen 1923. Före första världskriget var det egentligen bara landet här, den norr därom liggande Kungsportsavenyen mynnade ut i ett ingenting. Konstmuseet fanns inte (byggdes 1919-23), Stadsteatern (invigdes 1934) och Konserthuset (klart 1935) fanns inte, bakom nuvarande Götaplatsen med Poseidon (avtäckt 1931) fanns bara berg och skogklädda kullar.

1913 fastställdes en stadsplan för området och de magnifika villorna jämte en radhuslänga i handslaget tegel växte fram under åren 1913-1925. En rad kända göteborgare, fr.a. med anknytning till den på den tiden blomstrande sjöfarten i Göteborg, hade sedan sin hemvist i dessa ståtliga hus. Mest känd var kanske skeppsredaren Dan Broström, som dock fick bo endast fyra år i sitt ”palats” innan han 1925 tragiskt omkom i en bilolycka söder om Halmstad, på väg hem från Malmö. Hustrun Ann-Ida bodde kvar i huset till sin död 1965. Sveriges Redareförening hade sedan tidigare, genom en donation övertagit äganderätten och sedan 1969 har The Royal Bachelor’s Club 1969 sitt säte i huset.

Vår vandring gick längst de slingrande gatorna i området, tog en vända ned till Näckrosdammen, för att sedan åter via Lyckans väg vända tillbaka upp i området. Vår guide varvade intressanta fakta med allehanda små anekdoter om den tidens Göteborg. Hans välljudande stämma gick fram till alla i gruppen och den avslutande applåden visade med sin intensitet, att alla var mycket nöjda med vad de hört och sett.

Claes Green

Nedan följer några bilder:

.

.

 

.

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

Sidan senast uppdaterad 2016-09-19