Skriv ut

Utflykt till Botaniska den 19 maj 2016

 

Torsdagen den 19 maj träffades en grupp från SPF Vintergäcken i Botaniska trädgården. Lökväxterna hade i stort sett blommat över, nu var det släktet Rhododendron som bjöd på praktfull blomning i fantastiska färger.

Vi hade bokat tid med guiden Sölve Kajanus, som skulle möta oss vid grinden längst upp efter Japandalen. På vägen dit kunde vi se oss om i lugn och ro och upptäcka många fina blommor längs gångvägen och i klippträdgården. Guiden hade blivit försenad, så han lät oss ansluta till en annan grupp och se närmare på växtligheten i Japandalen. Där finns många rariteter.

Mest känt är det sällsynta näsduksträdet vars blomning hade kommit igång. Blommorna liknar små runda bruna bollar, men de är omgivna av fjärilslika vita högblad, som lockar mängder av besökare när de är som vitast i slutet av maj.

 

Bland buskagen kan man finna en tsukubai, en slags källa för symbolisk rening inför den japanska teceremonin.

 

Till vänster om stigen nära grinden mot arboretet visade Sölve oss en ovanlig buske som vi knappast lagt märke till själva. Den har små blomklasar som sitter mitt på bladen.

 

Utanför grinden väntade två andra deltagare på oss. De hade hundar med sig och kunde inte följa med inne i trädgården, eftersom det är hundförbud efter 1 mars. Vårt mål för den här utflykten var egentligen arboretet. Vi vandrade med guiden i den asiatiska delen där bestånd av barrträd och lövträd från Asien planterats in.

 

I en solig glänta tog vi kaffepaus och fick nya krafter för promenaden tillbaka till entrén. Vi fick uppleva tre sköna timmar i Göteborgs vackraste park.

Inger Green

Se fler av Bengts bilder på Google+ 

(Klicka på första bilden. Bläddra med pilarna i underkant eller välj "Bildspel" i överkant. Till höger om bilden kan du lämna en kommentar, om du vill hjälpa till med att förtydliga bilderna med namn eller något annat).

 

Sidan senast uppdaterad 2016-05-20