Skriv ut

 Månadsmöte i Bolåsa den 7 maj, med Karl Beijbom

 Information

79 medlemmar hade samlats för att ta del av information, underhållning och kaffe. 
Den viktigaste informationen var att komma ihåg att anmäla till månadsmötet den 4 juni, med sillbord. Fortfarande återstår några aktiviteter, se Kalender.
Höstens månadsmöten kommer att hållas i församlingshemmet. Program kommer i augusti.

Underhållning

Carl Beijbom tillfälligt i bakgrunden.
 
Efter sedvanlig information, framför allt om kommande aktiviteter, var det välbesökta mötet i spänd förväntan. Gunnar Häggström i all ära, så väntade nog de flesta på dagens gäst, Karl Beijbom. Christina Wockatz gav som vanligt en fyllig presentation av dagens gäst varav framgick att Beijbom är en mångsidig herre med ett långt liv i ordets tjäst.
 

 "När ord skall övertyga" 

 
 Karl Beijbom, journalist, redaktör och bokförläggare.
 
Så kom då Beijbom -pensionär- med en något glesnande frisyr och med en viss rondör. Han är en van kåsör och han tog hela scenen direkt. Hans kåseri handlade om ordets makt och att ha makt över ordet med många citat bland annat av Winston Churchill och Mark Twain, men också ur bibeln. Som bokförläggare har han ju läst åtskilliga böcker och är fascinerad av första meningen i en roman. Ett känt exempel är ju Strindbergs Hemsöborna där Karlsson kommer med sitt brännvinskrus runt nacken. Men Bejbom hade också ett budskap om vikten av att komplettera fakta med en känsla. Han berättade om en tiggare som satt med ett plakat på magen och bad om ett bidrag. Det gick dåligt. Då fick han rådet att lägga till orden - Det är vår- på sitt plakat och genast blev många mer givmilda och fyllde på i hans pappersmugg. Med den texten klarade han sig gott. Ett annat budskap var att göra den man möter sedd och framföra sitt ärende i positiv anda. Han tog ett exempel från en socialsekreterares möte med hjälpbehövande då saklig information kompletteras med ett vänligt leende och att ha en hoppfull attityd för att själv ge hopp. 
 
Uppmärksamma lyssnare
 
Men som driven föreläsare gav han oss tillfälle till igenkännande leenden och många goda skratt.
 
 
 En tacksam krögare tar emot sin bokvinst
 
Beijbom avslutade med att lotta ut tre böcker med anknytning till hans anförande. Det var "När livet måste gå vidare" av Ken Olofsson (se Veteranen nr 8 2014), "Tid att älska" av Jan Mårtensson (se Veteranen nr 3 2015) och en tredje bok jag tappat bort.  
 
Kort bildmässig sammanfattning av mötet, Beijbom och Kaffe
 
Beijboms mertilista är lång och vi minns honom som skribent i GP med flera tidningar, som bokförläggare och som journalist och som vinnare av Stora journalistpriset. Mindre känt är kanske att han fått Riddarkorset i Polen för sina insatser för landets frihet och demokrati under diktaturtiden. 
 
Jag tror att alla tyckte Karl Beijbom var en mycket trevlig bekantskap och att programkommittén åter hittat god underhållning i ordets vidaste bemärkelse.
 

 Kaffe 

Vår ordförande tagen genom folkvimlet när han ömsint klappas på kinden av sin fru Marja

Text: Tore Fredriksson

Bild: Ove Sjöstrand

Sidan senast uppdaterad 2015-05-09