Skriv ut

Examen i Wilhelm Bagges kurs om Göteborgs Historia

Tisdag den 17 mars 2015

 

Så blev det, efter 8 terminer, dags för Wilhelm Bagge att avsluta kursen om Göteborgs historia. Vi, runt femtio deltagare, har fått mängder av kunskap om  Göteborg. Grundkurs är nog ett bra namn på kursen då Wilhelm startade kursen med att tala om hur inlandsisen format de hopplösa grundförhållandena för bebyggelse med lera och bergskammar som finns under Göteborg.

 

 

Vi har fått lära oss många intressanta detaljer om allt från sjöfartens utveckling och hur båtarna byggts på Kustens Varv och Gamla Varvet som senare blev Amiralitetsvarvet fram till hur Arendalsvarvet gick i graven. Det senare visste Wilhelm mycket om då han varit mycket aktiv med projektering av just Arendalsvarvet under sin tid på Götaverken. Han har också projekterat de nu så aktuella Götaverkskranarna. Ett annat område som Wilhelm visade oanade kunskaper om var Göteborgs befästningar, hur dom är byggda och varför dom byggdes just så och på de platser där de byggdes. Vi fick också veta hur kanonerna var konstruerade och i detalj hur man avfyrade dom.

 

 

Nästa område som Wilhelm visade sig behärska var byggnationen i Göteborg, inte bara de välkända byggnaderna utan allt från små ”egna hem” till stora lägenhetskomplex. Man fascinerades över hur han i detalj kunde beskriva husens konstruktion från grunden upp till takkonstruktionen.

 

 

Tack vare Wilhelms bakgrund på Götaverken fick vi en initierad inblick i Göteborgs varvshistoria och sjöfartsnäring.

När vi närmade oss kursens slut fick vi också en hel del synpunkter på Göteborgs möjligheter att expandera, inte minst synpunkter på Västlänken.

Detta år bara ett axplock av vad Wilhelm har gått igenom, hade jag haft lika gott minne som Wilhelm så skulle jag kunna fylla hela hemsidan med intressant information.

Historien slutar dock inte här, i slutet av sista träffen gick det runt en lista där vi kunde fylla på med vad vi ville att Wilhelm skulle ha för kurs till hösten. Tänk att ha ett sådant kunskapsregister att man kan skicka runt en sådan lista. Många önskemål kom fram om en kurs om Stockholm. Även Skåne och Danmark liksom andra ämnen.

Ingen av dessa ämnen tycktes vara främmande för Wilhelm att åtaga sig.

Det blir en spännande läsning att öppna höstens kursprogram och se vad det blir.

Som avslutning dracks det obligatoriska examenskaffet.

 

 

 

 

 

Göteborgskursen var inte den första som Wilhelm glatt SPF:are med. Vad sägs om denna kurslista?

Stockholm, Bohuslän, Västergötland, Arn, Norges historia, Danmarks historia, Vikingatiden, Blekinges historia, Bornholms historia, Arkitektur, Tidernas Europa, Svenska Hus.

Tänk att ha  ett sånt brett spektra av kunskap. 

Jag vill avsluta med att framföra mitt och alla övriga femtiotalet deltagares tack för en fantastisk kurs.

 

Text och bild: Ove Sjöstrand

Sidan senast uppdaterad 2015-03-19