Skriv ut

Resa till Ven den 7 maj

Vintergäcken lyckades pricka in årets hittills varmaste dag för resan till Ven den 7 maj. En fullsatt buss, med reseledaren Britt Holmgrens favoritchaufför Thomas, lämnade Mölnlycke redan kl 7.15.

I Kvibille väntade läckra smörgåsar och gott kaffe. Vi fick lyssna till en del av gästgiveriets historia innan vi for vidare till Landskrona. Vädret var så skönt att många satt ute på däck och njöt av färjeturen till Ven.

I den lilla hamnen möttes vi av vår entusiastiske och kunnige guide Tommy Lilja. I två traktorsläp for vi direkt till S:t Ibbs kyrka som ligger i väster högt över Kyrkbackens lilla hamn.

 

Kyrkan har anor sen 1100-talet. Tommy hade mycket intressant att berätta, t ex om ekgavlarna till Brahes kyrkbänkar. De var som nya fast de tillverkats under 1500-talet av ek, som börjat växa ca 300 år tidigare. I dopfunten av täljsten hade man under medeltiden döpt barn genom att doppa ner dem helt och hållet. I den genomvåta dopklädseln var det sen sorgligt nog många små som blev sjuka efter prästens långa predikan och dog.

Altartavlan i S.t Ibbs kyrka

 

En altartavla som skänktes av Tycho Brahe 1578 är den första i Norden som målats med oljetemperafärger.

”Den konserverade änkan”
   

Längst bak i kyrkan finns en stor 1600-talstavla, som kallas ”Den konserverade änkan”. Hon står i mitten omgiven av sina män, båda kyrkoherdar på Ven, och sina barn. Vi fick lära oss att tavlan är full av symboler, t ex har de flesta barnen och änkan sorgflor på magen, vilket betydde att de var döda när tavlan målades. 

Utanför kyrkan såg vi på utsikten över branterna, Backafall, och såg hur hav och stormar eroderar stränderna så ön krymper. Sedan åkte vårt stora sällskap till Turistgården för lunch som smakade bra.

Kaffe i solen

 

Efter maten drack de flesta sitt kaffe utomhus eftersom det var både varmt och ovanligt vindstilla.

Stilig fasantupp utanför Turistgården 

 

När vi var klara fick vi se Tommys fynd, som han grävt upp i sin egen trädgård. Det var en del av ett resesolur från Tycho Brahes tid.

 Tommy visar sitt resesolur från 1500-talet.

 

Nu var det dags att få höra mer om den berömde astronomen från 1500-talet. Vi delades in i två grupper och besökte olika platser inom utomhusmuséet. Vi gick också in i en kyrka från 1899, som byggdes under tegelbrukstiden när befolkningen var stor, ca 1200 personer. Nu är den avkristnad och såld till Statens Fastighetsverk  för en krona.

Astronomiska mätinstrument i muséet.

 

Byggnaden är ett luftigt och fint museum med mycket information och flera modeller av astronomiska instrument från Tycho Brahes tid på ön.


När Danmark fick en ny kung kom han i onåd och blev förvisad från ön. Han avslutade sitt liv i Prag. Där var han ansedd som en stor man. Hans lika berömde lärjunge Kepler övertog Brahes instrument och forskade vidare. Därmed insåg han att inte bara jorden utan även övriga planeter kretsade runt solen. 

Som avslutning hade många hoppats få smaka den berömda Venglassen, men caféet i hamnen hade tyvärr inte börjat sälja den än. 

Trots det var vi mycket nöjda med resan när vi for hemåt. Vi hann inte se allt, så Ven kan vara värd en resa till.

Inger Green

Foto: Claes Green 

Fler foton i Christina Wockatz album

 

 

Sidan senast uppdaterad 2013-05-10