Skriv ut

Höga Kusten den 1-6 juni 2015

Måndagen den 1 juni träffades ett glatt gäng "Vintergäckare" vid Garden Center för att bege sig på resa till Höga Kusten. Som vanligt var Thomas  vår chaufför.

Innan vi kom till vårt hotell Lugnet i Falun gjorde vi ett besök vid Falu koppargruva, där vår guide Gunnar visade oss runt i omgivningen kring gruvan. Mycket intressant. Därefter väntade en god buffé på hotellet, ett stenkast från hoppbacken.

Efter frukost startade vår resa till Carl Larssongården i Sundborn. Där träffade vi också en mycket trevlig guide, Isabell, som visade oss Carl Larssons hus på ett trevligt och lättsamt sätt, varefter vi styrde kosan till vårt hotell Kramm i Kramfors.

På onsdag efter frukost träffade vi vår kunnige och mycket  trevliga lokalguide Per-Mathis, som var med oss två dagar. Dagen inleddes med besök på mäktiga Skuleberget . Vid bergets fot ligger Naturum där vår guide Yvonne berättade på ett målande sätt om världens högsta strandlinje, 286 m över havet.

Resan fortsatte till Ullånger där m/s Rånö väntade på oss och tog oss över till Ulvö hamn. Vi började med att gå in i kapellet, byggt 1622 där vi fick ta del av kapellets historia av öns lokalguide.

Därefter intogs en skärgårdsbuffé på hotellet, vilken smakade mycket gott.

Åter i Ullånger besökte vi Höga Kustens konsthantverk, där innehavaren var från Mölnlycke. Det blev väldigt mycket prat om Mölnlycke.

Vi startade efter en god frukost till Lunde där Per-Mathis, beskrev händelserna i samband med Ådalskravallerna i Lunde 1931, på ett målande och dramatiskt sätt. Vi var mycket imponerade av hans berättelser.

På väg till Keramik Stina, passerade vi  Sandöbron som byggdes 1938-1943. Stina var en hejare på att dreja. Vi fick se hur skålarna bara "växte fram".

Mannaminne stod som nästa punkt på programmet. En mycket annorlunda kulturupplevelse. På området fanns ett 50-tal olika byggnader att beskåda. En blandning från gamla spårvagnar till en mammut.

Vidare besökte vi Barsta kapell, som byggdes på 1600-talet, med bl.a bänkar utan ryggstöd. Kapellet låg på en sluttning med en underbar utsikt.

Innan dagen var slut besökte vi också Höga Kustenbron, en magnifik bro.

Innan vi besökte Dalhalla stannade vi till i Alfta Gästis och åt en god lunch på ett mysigt gästgiveri. På Dalhalla fick vi en mycket roligt och trevlig information om hur Dalhalla kom till. Därefter åkte vi till vårt hotell Kung Gösta i Mora.

Vi avslutade kvällen med god mat och Thomas som underhöll oss med sång och gitarrspel.

Efter en mycket lyckad resa var vi hemma i Mölnlycke på Nationaldagens eftermiddag.

Britt

Se alla bilder i Bildgalleri 

Text och bild Britt Holmgren

 

Sidan senast uppdaterad 2015-06-30