Skriv ut

 

Studiecirkel, konst hösten 2016

Så började höstens studiecirkel för den andra av två konstgrupper den 27 september under Birgitta Loftängs ledning. Som alltid kunnig, väl förberedd och inspirerande. Idag nio deltagare som ivrigt lyssnade, deltog i diskussionerna och fascinerades av hur konstverken kunde väcka både fantasi och reflektioner.

Säsongstarten brukar innehålla en uppdatering av vad som sker på våra museer under de närmaste månaderna och så skedde även idag.

Några hållpunkter bland flera:

  • Konstvandring i närliggande kommuner den 1-2 oktober (Mölndal, Härryda, Lerum, Partille, Alingsås)
  • Biografen Roy, 17 oktober Leonardo da Vinci, 30 oktober Renoir, 29 november Monet och Matisse.
  • Ordrupgaard strax utanför Köpenhamn, Stor Monetutställning som pågår till 4 december
  • Akvarellmuseet Skärhamn, Birgit Broms pågår till 29 januari
  • Vattenfalls bergrum, Stenungsund, Kjell Engman
  • Louisiana, Daniel Richter till den 8 januari, detta lär vara den första stora utställningen i Skandinavien
  • Waldemarsudde, Salongsmåleri med Julius Kronberg som huvudnamn, pågår till 22 januari.
  • Råda gamla torg, Statyn ”Knot” av Eva Hild är på gång under hösten

 


 

Dagens tema var Bror Hjorth och vi började med att se filmen ”Konsten är kärlekens facit” som gav en överblick över hans mångsidighet. Teckningar, målningar, skulpturer, fascinerad av folkmusiken och fiolen men inte alltid förstådd. Studiekamrat i Paris med Giacometti hos skulptören Bourdelle. Hans skulpturer med frodiga starka kroppar i motsatts till Giacomettis magra. Skulpturen ”Kubistisk flicka”, säkerligen inspirerad av Picasso, ”Ängeln och det levande liket”, en förlorad dröm, som ger tankar åt Chagall.
Naivistisk, med färgsymbolik, djursymbolik, lejon, katt, hund. Så mångsidig, bitvis omstridd och för djärv för en del av sina samtida, till slut professor vid Konstakademien och därmed till fullo accepterad.  

 

Birgitta skapar en öppen stämning när vi möts på tisdagsförmiddagarna och där funderingar och tolkningar ges plats och där vi har en levande diskussion om våra upplevelser av de belysta konstverken, det är fint. Jag önskar att fler finge tillfälle att ta del av dessa fina studiecirklar.

 

 

 

Text: Gunnar Jernström

Bild: Ove Sjöstrand

Sidan senast uppdaterad 2016-09-30