Göteborgs undre värld 30 oktober 2014
En vacker men kylig höstdag hade vi samlats, 33 personer från Vintergäcken, för att bese de kvarvarande försvarsanläggningarna från den tid då fienden förväntades komma från vårt södra grannland. Vi delades upp i två grupper med var sin guide.
Efter en kort beskrivning av vår stadsplan, som av holländska upphovsmän var uppbyggd med rätvinkligt lagda gator och, enligt guiden, på snarlikt sätt efterföljdes av Djarkarta och Manhattan, vandrade min grupp bort till Carolus Rex, den största kvarvarande bastionen i Göteborg, idag klassad som ”fast fornlämning”. En imponerande försvarsvägg där det påpekades hur de stora plana stenarna i knutpunkterna omgavs av små infogade stenar för att få tillräcklig styrka och stabilitet att klara ojämna sättningar. Ett så skickligt hantverk att skapa denna höga mur med dåtidens begränsade hjälpmedel! Så släpptes vi in med berättelser om inkvartering av ryska krigsfångar som dagtid fick utföra arbete åt staden, 116 stycken var de när de så småningom frigavs från sin nattliga förvaring i ett fuktigt mörkt utrymme.
Från området ovan vid Arsenalsgatan kunde vi ana den dåtida stadens gränser. På morgonen kom bönder och handelsmän till staden, fick betala tull innan de släpptes in och vid dagens slut fick de åter betala tull när de for hem. Känner vi igen det? Ja, men i dag kallas det för trängselavgift!
1807 erhölls rivningskontrakt av försvarsanläggningarna på villkor att ett grönområde skulle gränsa till den kommande utbyggnaden, idag Allén med anslutande parker. Detta område skulle enligt kontraktet bevaras i ”eviga tider”. Det har det gjorts i 200 år nu, har vi tur överlever det Västlänken också!
Vi vandrade vidare mot Carolus Dux och ned i kasematterna under tidigare Sociala huset, nu Pedagogen, som skulle tjänstgöra som skydd vid ett eventuellt angrepp.
Trångt, mörkt, fuktigt med stalaktiter i taket.
Här fick man inte ha anlag för cellskräck, i dåtid fanns inte de ingångar vi fick utnyttja och fann ganska trånga utan endast ett smalt stigschakt.
I Pedagogens garage finns en del av den utgrävda muren, tillsammans med en informationstavla.
Rustbäddarna som Holländarna initierade har tjänat Göteborg väl i flera hundra år, men ställde efterhand som marken höjdes och grundvattennivån sjönk, till många problem.
Det är inte småsten man byggt med.
Kasematterna vid Carolus Dux är byggda med granit.
Medan Carolus Rex, som byggdes ca 150 år senare är byggd med tegel.
Vår promenad gav också utrymme att reflektera över hur vår stad förändrats och förändras, hur det ursprungliga kan gå upp i det nya. Göteborgs tidiga historia belystes förtjänstfullt under en givande vandring med två duktiga guider.
Text: Gunnar Jernström
Bild: Gunnar Jernström och Bengt G Bengtsson