Skriv ut

Månadsmöte 7 mars 2013 

 
151 personer hade lockats till församlingshemmet i det fina vårvädret för att lyssna till Tomas Tengby.

Gunnar Häggström började med några upplysningar
• Vid årsskiftet blir 50- och 1000-kronorssedlar utan folieband ogiltiga.
• Bioprogrammet för mars på Mölnlycke Bio finns tillgängligt på ”bordet”.
Gunnar tackade också ”Målargruppen” och övriga som skänkt fina priser till lotteriet.

Birgitta Loftäng informerade om att en lista lagts ut för nästa ”lunch”.
Vidare tryckte hon på att det krävs lång framförhållning för kursverksamheten, och höstens kurser måste planeras nu. Listor fans därför utlagda för:
• Kalligrafi
• Näringsriktig mat för 1-2 personers hushåll
• Excel
• Släktforskning
• Nybörjarengelska

Kursen ”Särkrare seniorer” kommer att upprepas.

Inger Green och Eva Tunhammar Hahn informerade om kommande träffar och tryckte på vikten av att meddela om man fick förhinder, då det finns väntelistor på träffarna.
Råda Säteri ”Lagerberg”
Wendelsbergs Folkhögskola

Beträffande Botaniska och Konstmuseet finns fortfarande ett fåtal platser.

Sommarallsång på Finnsjögården annonserades och lista läggs ut på MM den 4 april.

Britt Holmgren informerade om
• Endagsresa till Strömstad den 19 september
5-dagarsresa till Norge den 26-30 augusti
• ”La cage aux folles” på Operan den 23 november

 Så var det dags förTomas Tengby att förklara för oss varför Italiens mat är så god. Det blev en lektion i geografi, historia, kultur, språk och kunskap om råvaror. 

Italiens läge i Medelhavet har inneburit att det varit strategiskt viktigt. Grekerna intog de sydliga delarna och införde sina matvanor, varefter det var arabernas tur att besätta landet och införa sina råvaror och sin mat.

Vi fick veta att otillgängligheten isolerat regioner vilket gjort att språk, kultur och matvanor utvecklats lokalt.

Det italienska språket skapades så sent som för 150 år sedan, 1960 kunde endast 50 % av italienarna italienska. 1990 hade Italien 13 olika språk och lika många dialekter.
Detta har gjort italienarna extremt lokalpatriotiska i allt, men främst beträffande maten, som på senare tid blivit italienarnas verkliga religion. Den ger välbefinnande, trygghet och samhörighet både till vardags och till fest. Maten är dagens höjdpunkt.
I grunden är det mycket enkelt. Man använder lokala råvaror vid den tid då de är som bäst, och är ”snäll” mot dem.
En viktig detalj som bevarar matkulturen är de lokala mejerierna.
Vi fick veta att det inte duger att köpa en aubergine, kronärtskocka eller tomat. Man måste veta vilken sorts aubergine, kronärtskocka eller tomat, som passar till vad.
Allt eftersom Tomas presenterade olika rätter blev man hungrigare och hungrigare.
När vi gick hemifrån hade vi planerat att öppna en burk soppa och ta en knäckesmörgås till det. Nu kändes detta helt fel.
Det fick bli Jambon Serrano med sallad, tomat, gurka, rödlök och oliver. Över detta lite parmesanost och olivolja. Till detta ett lantbröd och ett glas Appasimento. Och så lurade vi oss själva att vi hade valt ut de bästa råvarorna. 
Kort sagt: Tomas höll ett inspirerande föredrag. Ett Stort Tack.

Bengt G Bengtsson 

Gunnar Jernströms bilder. 

 

Sidan senast uppdaterad 2013-03-24