Skriv ut

En målad historia.

Svenskt historiemåleri under 1800-talet. Konstmuseet den 18/9 2014.

Dagens visning av utställningen "En målad historia. Svenskt historiemåleri under 1800-talet", gav oss en påminnelse om att vi inte alltid skall tro på det vi ser. Måleri, bild och film kan likaväl vara propagandainlägg, hur välutformat det än är.

Vi stannade först vid "Brandskattningen av Visby"

För oss som sett denna målning i Historieboken, blir det med ett löjes skimmer man nu ser Münchens gator, som skall föreställa Visby.

Läs JOANNA PERSMAN, SvD Kultur:

"Det är dock inte böndernas hjältemod det handlar om när Carl Gustaf Hellqvist 1892 målar brandskattningen av Visby. Han skildrar en episod som enligt nya rön förmodligen aldrig har ägt rum. Tyrannkungen sitter på en tron i den belägrade staden."

Därefter stannade vi till vid Gustav II Adolf i Lützen. 

För oss ter sig denna målning högst orealistisk, men i samanhang med Nordenskjöld, Månlandningen, Arn, Bravehart och Obama kan man se på den med andra ögon.

Läs också Måns Hirschfeldt, SR: 

"Nu vet inte jag om det är en fördom att tycka att det de här målningarna känns helt passé i vad de berättar. Men som så ofta att det roligare med mer kunskap än med mindre, och med lite distans till nationalsvärmeriet och ideologiproduktionen så får man här tillgång till en annan historisk tid och världsbild ."

 Eller Konstmuseets blogg:

"Många har tagit del av den svenska historien i grundskolans läroböcker där reproduktioner av välkända äldre målningar använts som illustrationer i över 150 år. Att bilder påverkar var man väl medveten om redan på 1800-talet. Det systematiska bevarandet av det förflutna – själva historiens användbarhet – ingick som en strategi i nationalstatens strävan att skaffa sig legitimitet och identitet under detta århundrade."

Se även Historiemåleri – dikt eller verklighet?, En lärarhandledning.

 Vi tackar Friskvårdskommitén för dagens utfärd. Det var en intressant påminnelse om hur man för 100- 150 år sedan byggde upp nationalismen. Något som är hyperaktuellt även i dag.

Sidan senast uppdaterad 2014-09-19