Skriv ut

Månadsmöte den 8 maj, med Gerben Tjeerdsma

Information

Gunnar Häggström välkomnade alla 93 närvarande och riktade ett speciellt välkommen till alla nya medlemmar, samt informerade om:

Birgitta Loftäng informerade om utlagda listor för:

  • Lunch, lista utlagd
  • Matlagning herrar
  • IPad, fortsättningskurs
  • Datoranvändning för seniorer
  • Vardagsjuridik
  • Säkrare seniorer

Leif Allvin informerade om:

Inger Green informerade om: En målad historia, den 18 september, mer info med höstens program.

Claes Green informerade om att HittaUt-kartorna nu distribuerats och uppmanade oss att ge oss ut på jakt efter checkpoints. Vi har utmanat SPF Björken.

Britt Holmgren meddelade att det fortfarande finns möjlighet att komma med på resan till Munkedal, samt att hon bokat 70 platser till Kristina från Duvemåla den 28 november.

Wivi-Anne Svensson informerade om arbetet i KPR.

Föredrag: Gerbianska Trädgården på Råda Säteri, Gerben Tjeerdsma

Gerben höll ett fängslande föredrag om sin uppväxt i trädgården med trädgårdsredskap, om ankomsten till Sverige och fram till dagens arbete med Gerbianska Trädgården. Hela fördraget var genomsyrat av han kärlek till odling och lyckan att se frön gro till plantor. 

Praktiskt taget uppvuxen i trädgården utbildade han sig i Nederländerna.

Vid ankomsten till Sverige var det till att börja med dubbelarbete inom vården och skolan, innan han började på Botaniska Trädgården i Göteborg. Dubbelarbetet förfaller inte vara slut ännu då vi fick höra om arbetet på Universeum, som reseledare på botanikresor till Argentina, med föreläsningar på Alnarp, som kursledare och projektledare för biotopstudier, försäljning av lökar och utställning på trädgårdsmarknader i Holland. Och till det kommer arbetet med att skapa Gerbianska Trädgården på Råda Säteri.

Sedan fick vi en genomgång av de "stinseplanten", som finns på Säteriet. Vintergäcken, Vitsippan och dess "missbildade" avarter, Snöklockan, Vårlöken (ett ogräs som går att använda till brödbak), Luktviolen (som kan användas för parfymtillverkning), Kirskål (som ger Gerben en massa arbete), m.m.

Därefter fick vi en intressant orientering om Råda Säteris utseende med illustrationer från 1776 och till dagens datum.

Tidvis har fruktträden varit dominerande, och med tiden kommer trädgården också vara ledande på gamla svenska äpplesorter.

Ett viktigt samarbete pågår med skolan "NO på riktigt". 

Vi fick också reda på att den utvidgade trädgården hyser 2000 arter (perenner, då det enligt Gerben, är det enda hållbara) och för att klara detta har Gerben behövt anställa trädgårdsabetare. 

Slutligen fick vi reda på att mördarsniglarna skall klippas varje morgon och kväll, samt när man går ut med hunden. Liljebaggarna får man plocka för hand och ollonborrarna får man stå ut med, det är bara att gödsla gräsmattan och så i nytt där den skadats.  

Ytterligare information om Gerbianska Trädgården finns på Gerbens hemsida, samt broschyr sida 1 och sida 2. (Högerklicka och rotera medurs).

Vi tackar för ett trevligt fördrag.

Sammanfattning och bild Bengt G Bengtsson

 

 

 

Sidan senast uppdaterad 2014-05-08