Skriv ut

Spännande ”nedslag” i några av antikens olika kulturer

Den 19 november och den 21 januari besökte två grupper från Vintergäcken det s.k. Antikmuseet i Göteborg.

Detta museum, som tog emot sina första besökare redan 1984, har tills ganska nyligen fört en ganska anonym tillvaro för merparten av de boende i Storgöteborg, men efter en, enligt uppgift, välbehövlig renovering för ett drygt år sedan börjar fler och fler ta del av de intressanta samlingarna.

 

Huvudman för muséet är Göteborgs Universitet, som framför allt använder samlingarna i sin undervisning om antikens kultur och samhällsliv, till största delen då Cypern, Grekland och Italien. Ända sedan början av 1900-talet har universitetet (tidigare högskolan) samlat på sig och som gåvor tagit emot allehanda spännande originalföremål, framför allt keramik. Dessa täcker in en tidsperiod om närmare 5000 år, där merparten dock återspeglar livet under perioden 2000 f.Kr fram till tiden för Kristi födelse.

Man har också avgjutningar av en hel del byster och skulpturer, där merparten av originalen återfinns i Köpenhamn.

 

Vår guide, Niki Eriksson, berättade på ett inlevelsefult sätt om såväl föremålen i de olika montrarna som de olika tidsepoker som de representerade. Förvisso fick vi en välbehövlig påspädning av de kunskaper vi måhända hade med oss om den antika kulturen. Det stod dock klart ganska snart att studenterna nog måste lägga ganska många timmars studier inom ämnesområdet innan man förmår att skilja på lerkrukor och –kärl från olika länder och tidsepoker. Men visst var det fascinerande att se dessa vackra föremål och samtidigt inse att de tillverkades av skickliga hantverkare för sisådär 2-3000 år sedan. Vad månde finnas att se från vår värld  efter motsvarande tidsperiod framåt i tiden…….?

 

Museet är väl värt ett besök. Det är öppet för allmänheten på tisdagar kl 15-18 (fri entré). Information om de olika föremålen gives i välgjorda mappar/häften på olika ställen i lokalen, varför man kan få en god behållning av ett besök även på egen hand.

 

Claes Green

Bilder: Claes Green och Gunnar Jernström 

För fler bilder se BILDGALLERI  

Sidan senast uppdaterad 2016-01-26