Skriv ut

Bolåsa världshus

Månadsmöte den 3 september, 

med Lennart Palm

Information

Gunnar Häggström välkomnade och informerade.

  • Vid årsskiftet kommer ett nytt system för medlemsregister och hemsida att lanseras.
  • Församlingshemmet planeras att invigas i slutet av november.
  • Månadsmöte den 1 oktober hålles i Bolåsa.  Från 11.30 kan man avnjuta ärtsoppa. Anmälan och kostnad se kalendern.
  • Ny matrikel på gång, meddela ändringar till Gunnar H.
  • Bioprogrammet är uppdaterat.
  • Vuxengympa i Landvetter på söndagar.
  • Rapportera till Gunnar H om E-on ringer för att kränga el.

Birgitta Loftäng rapporterade om 

  • Lunch på Jungman Jansson fred. 4 sept. k.13.00. ring Gunnel Blixt 88 09 53
  • Kursprogrammet för hösten är nästan fullt i alla delar, men Seniordans, Stavgång, Stockholms historia, canasta, Botanik, Android, och Vinkunskap kan svälja fler deltagare. Ring Birgitta för att kontrollera.

Claes Green

Inger och Claes Green samt Gunnar Jernström informerade om 

Jan Erik Johansson informerade om att resan till Borås den 25/9 behöver fler anmälningar före den 6/9, för att kunna genomföras.

 

Ulla Nordström och Gunnar Häggström

Karin Andersson och Ulla Nordström informerade om 

 

 Birgitta Jernström

Birgitta Jernström informerade om 

 

Lennart Palm

Underhållning

Efter genomgång av månadens föreningsangelägenheter fick vi, 84 besökare, möta dagens föredragshållare Lennart Palm för en historisk resa genom några av stormaktstidens adelskistor.

Lennart Palm, som flera kan ha stött på genom melodikrysset där han varit delaktig, kom att bli intresserad inte bara av vad som ryms i kyrkorummet utan, som han beskrev det, blev intresserad av att krypa under kyrkogolvet för att leta efter adelsgravar från 16 -1700-talet. Vi fick följa med på hans utforskande och fick ta del av berättelser om ett antal mycket intressanta personligheter.

Lennart Palm visade bland annat den här bilden av ett barn som inte såg så roat ut av klappen på huvudet. Men barnet och Lennart har ju i alla fall ögonkontakt.

Karin Bielke, Öjareds säteri, hann vara gift 3 gånger med en mängd barn och det tredje äktenskapet var med en för Göteborg betydelsefull person, Harald Stake. Denne var vår förste landshövding över Bohuslän och Göteborg och här fick vi en beskrivning av hans mustiga svar när dansken belägrade Bohus fästning och erbjöd kapitulation.

Bakom namnen på gravarna finns personligheter som kan återfinnas bland annat i likberättelserna, efterord över den döde och vi fick några fascinerande prov på dessa. Svante Horn af Åminne beskrevs i en sådan på ett sätt som man kan häpna över. Hur kan man överleva efter alla dessa krigsskador och ständigt återkomma till den militära verksamheten? ”Han stannade inte hemma från jobbet för några blessyrer inte, hur allvarliga de än var”.

Ett tydligt och klart budskap på vers, diktat av en analfabet

Personligheter som Rutger von Aschberg, Erik Dahlberg, Axel von Fersen med flera passerade också förbi i denna kavalkad.

Lennart Palm belyste också hur olika han kunde bli bemött från kyrkorna, ibland mött av ett totalt ointresse mot att få ta del av kyrkans gravvalv, ibland mött av stort entusiasm Många adelskistor var konstverk men de ursprungligen vackra och konstfärdiga kistorna riskerar att förfalla och kräver omsorgsfull restaurering, något som vi fick se prov på. Jag tror vi kan säga att Lennart Palms hobby även har utvecklats till inspiration för en kulturgärning, att inte låta delar av vår historia försvinna.

Det var ett mycket intressant föredrag och framfört med en stor dos humor, men jag tror också att det inspirerade flera av oss att fördjupa oss i vad som finns att se i våra kyrkor.

Ett besök i Tyska kyrkan kanske står på tur när vi är i Göteborgs centrum nästa gång?

 

Till sist: Anders Söderholm inbjuder till ärtsoppelunch i samband med Månadsmöte den 1 oktober.  Från 11.30 kan man avnjuta ärtsoppa och pannkakor. Anmälan och kostnad se kalendern.

Text: Gunnar Jernström

Bild: Ove Sjöstrand

Sidan senast uppdaterad 2015-09-07