Skriv ut

Månadsmöte den 5 november

med Veronika Halten

Information

Gunnar Häggström hälsade nya och gamla medlemmar välkomna. 

 • Församlingshemmet fortfarande ej klart. Månadsmöte med Julbord den 3 december hålls i Bolåsa. Julbordet startar kl 12.00 och underhållning vid 2- tiden. Kostnad 250 kr.  Anmälan till Gunvor Karlsson, tel 0301-30007
 • Beträffande möten 2016 meddelas lokal senare.
 • Jubileumsfesten i januari skjuts på framtiden.
 • Matrikeln finns tillgänglig.
 • Bioprogrammet finns på hemsidan.
 • Influensavaccinering har startat.
 • Nya tider för gymnastik med RedFox, kommer till vårterminen. 
 • Två "träffpunkt Strandvillan" kvar. Se kalender. 

Birgitta Loftäng meddelade:

 • Brunch den 23 nov. Park Avenue. Anmälan till Gunnel Blixt. 88 09 53 
 • Motionsdansen inställd för resten av säsongen.
 • Fler deltagare önskas till Canastagruppen.
 • Vinkunskapen fortsätter till våren. Anmälan erfordras.
 • Hör av er om intresse för cirkel i släktforskning finns.

Friskvårdsgruppen meddelade:

 • Antikmuséet är fulltecknat. Hör av er om ni anmält men fått förhinder, så att de på kölistan kan komma med. Dubblering planeras till vårterminen.
 • Luciakaffe i Finnsjögården den 8/12. Ser nästan fullt ut, men Inger tar fortfarande emot anmälningar. Ingvar Gunnarsson underhåller.
 • Inger efterlyste bra tips på besöksmål för vårterminen.

Jan Erik Johansson informerade om att det finns platser kvar till Falkenbergsrevyn den 11/3 2016. (800 kr)

Ulla Nordström meddelade att bokningar för hösten var stängda, men uppmanade att kolla på hemsidan, där nya erbjudanden för vårterminen kommer att läggas ut.

Birgitta Jernström informerade om arbetet i KPR. För närvarande pågår arbetet med att få till mindre stränga biståndsregler för äldre. "Hälsosamt åldrande" är  ett annat projekt och därefter kommer maten för de äldre att granskas.

 

Underhållning

Veronika Halten med sin "Prince"

Himmelska toner på Bolåsa värdshus.

Vid månadsmötet den 5 november erbjöds vi en annorlunda och mycket speciell upplevelse.

Det var harpisten Veronika Halten, som på ett inspirerande och livfullt sätt berättade om sitt stora intresse i livet, att spela harpa. Veronika var född i Bergen, uppvuxen i Trondheim och numera bosatt i Göteborg. Redan som 12-åring började hon spela harpa och har sedan fått en gedigen klassisk utbildning vid bl.a. Swedish National Orchestra Academy, Norges Musikhögskola, Falun Musikkonservatorium och Musikkonservatoriet i Paris.

 "Prince" är av trä med en krona av metall. De små piggarna bakom strängarna regleras med vajrar genom pelaren ned till pedalerna.

Med sig hade hon ett mycket vackert exemplar av en konsertharpa, tillverkad i Chicago 1920 och som uppenbarligen var hennes allra käraste ägodel. De flesta av oss har väl på sin höjd sett (och hört) harpor i diverse symfoniska verk på konserthuset, men här fick vi nu en närmare beskrivning av detta välklingande instrument. Hon berättade att detta var en s.k. dubbelpedalharpa med sju pedaler med vilka man kunde höja och sänka tonerna alltefter behov. Utan pedalerna skulle man behöva ha 12 strängar för varje oktav, vilket skulle bli mycket ohanterligt. Med pedalerna kan man hålla ner antalet till 7 strängar, i princip stämda i en vanlig C-durskala, men man kan sedan ändå, med pedalernas hjälp skapa en kromatisk skala så att man kan spela i alla tonarter.

 

Sju pedaler med vardera tre lägen. "Trampet" skall utföras mellan anslaget på strängarna. (Vilken tur att det inte skall göras samtidigt :)

 

Självklart fick vi också lyssna till allehanda kompositioner, såväl klassiska verk av Mozart och Händel som mera nutida melodier och folkvisor, där Veronika på ett konstfullt sätt lät de himmelska tonerna flöda. Förvisso gestaltade hon med stor värme sin självvalda devis

”Harpan är hjärtats instrument, tonerna klingar så att musiken vibrerar och stämmer ljuv och harmonisk genom alla ådror och in människans hjärta.”

 

 Christina Wockatz tackar Veronika Halten för en fin musikstund. Vi andra instämmer och tackar dessutom programkommittén för ännu ett gott jobb.

   

Några av lyssnarna

 

 

 

Text: Claes Green och Bengt G Bengtsson

Bild: Lennart Johansson och Bengt G Bengtsson 

 

Sidan senast uppdaterad 2015-11-06