Svampkursen
I studieförbundet Vuxenskolans regi deltag jag i en tre-dagars mycket lärorik svampkurs. Har hittills bara vågat plocka kantareller, trattkantareller och möjligen en och annan stensopp
(= Karl-Johanssvamp). Visste ni, förresten, varför den heter Karl-Johan? I motsats till södra Europa, så åt man inte svamp i Sverige förrän Jean-Batiste Bernadotte (Karl XIV Johan) tog med sig seden hit när han blev kung av Sverige. Därav alltså namnet på denna stensopp.
Det jag huvudsakligen fick med mig hem från denna kurs är att inte plocka vita svampar med vita skivor (kan vara vit flugsvamp eller andra giftiga skivlingar) och inte heller bruna svampar med bruna skivor (finns mängder av i våra skogar och är helt oätliga). Lätta att identifiera är riskor och kremlor. Av riskorna är egentligen bara blodriskan värd att ta hem, däremot finns ett antal olika kremlor som är goda att äta och som det är helt ofarligt att smaka sig fram till innan man lägger dem i sin svampkorg. Detsamma gäller de flesta soppar.
Foton: Anne Marie Håkanson |
Sidan senast uppdaterad 2009-09-07